JeZelf Bewegen


 
MISSIE



Dans- en bewegingstherapie


Voor mezelf is het allemaal begonnen bij dansen, wat voor mij ‘vrij bewegen’ en ‘mezelf en wat ik voel tot expressie brengen’ betekent. Ik hou ook enorm van zingen, ‘mijn stem gebruiken’.

Voel ik mij angstig, onzeker, verdrietig of boos of weet ik niet wat de onrust vanbinnen wil zeggen, dan probeer ik daarmee om te gaan via dans en zang. Enerzijds als manier om de onrust beter te kunnen dragen, anderzijds als manier om iets naar buiten te brengen.  

Iedereen gaat op zoek naar diens eigen manier om met ervaringen om te gaan: aanvaarden, loslaten, een plek geven, dragen, oplossen, afreageren, negeren, afleiden,...



~‘bewegen IN contact met jezelf’
~‘in het moment zijn’
~ voelen zonder oordeel
~ zeggen wat je met woorden niet kunt uitdrukken of simpelweg (nog) niet weet



Op zich is een manier vinden om jezelf uit te drukken en met emoties om te gaan al heel wat. Maar om jezelf en patronen echt te leren kennen en te veranderen, dan is enkel expressie niet voldoende. Er is een proces van bewustwording en bewustzijn nodig.


Traumatherapie


Tijdens mijn werk met mensen en vanuit mijn opleiding Somato Psycho Pedagogie (SPP)* en Somatic Experiencing heb ik geleerd dat lichaamssignalen en patronen in gedrag en denken veranderen wanneer iemand zich er bewust van wordt. En ik spreek hier niet enkel over een cognitief bewustzijn (‘weten’) maar ook en vooral over een gevoelsmatig bewustzijn (‘buikgevoel’ ‘vertrouwen’).  

Ik ga uit van een fenomenologisch mensbeeld, wat wil zeggen dat er geleerd wordt vanuit ervaring. Wie zelf bewust ervaart wat er in het lichaam gebeurt, voelbaar is, zal de informatie beter kunnen integreren en zo zichzelf ook beter kunnen reguleren (een gevoel van controle hebben). Wat dan weer een heel positief effect heeft op een gevoel van zelfwaarde en zelfrespect.



~ Het gevoel hebben dat je leeft en niet overleeft ~


Het lichaam vertelt


Denk maar aan een lichaamssignalen als pijn in de borst, een zware maag, tics, een gevoel van onrust, … We weten vaak niet wat deze signalen ons willen vertellen en voelen ons daar angstig bij.  

Lichamelijke klachten worden door de gezondheidszorg vaak als een op zichzelf staand probleem gezien. Maar lichamelijke signalen zijn, volgens mij, niet los te zien van stress en emoties.

Stress en emoties kunnen een reactie zijn op een situatie in het hier-en-nu, maar kunnen ook een signaal zijn dat iets uit het verleden wordt getriggerd. (Trauma)  

Trauma ontstaat wanneer iemand stress ervaart en deze stress niet heeft kunnen ‘oplossen’ omdat de ervaring als te overweldigend wordt ervaren of iemand niet de mogelijkheid heeft gehad om te vluchten of voor zichzelf op te komen.  

Vanuit de theorie beschreven door Peter E. Levine** en Franz Ruppert*** laat trauma altijd sporen na in het lichaam en dat uit zich via lichaamssignalen (pijn, stijfheid, onrust, …) een bepaald gedrag (hyperactief zijn, veel huilen,..), kortom een disbalans in het uiten van emoties, het denken, …  

Soms zijn we ons bewust van trauma, maar er zijn ook (vooral zelfs) veel ervaringen waar we ons niet meer bewust van zijn of kunnen herinneren.

Als ik met mensen werk dan laat ik hun op een zachte manier terug contact maken met zichzelf via het lichaam vanuit een holistische kijk op alles wat als problematisch of vervelend wordt ervaren. En ik laat hen dat op een eigen tempo ervaren.  

Deze manier van werken is herstelgericht.  

Bij problemen wordt er niet blind gestaard op de onmogelijkheden. Ik ga ervan uit dat er bij traumaverwerking en door terug in contact te komen met het eigen lichaam, gevoelens en emoties, iemand altijd de weg naar het leven en zichzelf kan terugvinden.  

Hoeveel tijd iemand hiervoor nodig heeft wordt dan ook volledig gerespecteerd. In therapie heeft de zorgvrager altijd het roer in handen.


*SPP is een tak uit de fasciatherapie, volgens de methode van Danis Bois, speciaal gericht op zorgverleners die werken met psychische kwetsbaarheid en het effect dat dit heeft op het lichaam. Fasciatherapie wordt uitgevoerd door kinesisten, somato psychopedagie door therapeuten werkzaam in de psychische gezondheidszorg. Er wordt gewerkt met manuele behandeltechnieken (een zachte behandeling van fascia of bindweefsel waarbij de nadruk ligt op herstel, stabilisatie en integratie), maar ook met introspectie (meditatie en bewustwording) en beweging. Ikzelf pas vooral introspectie en oefeningen toe in mijn sessies.

https://fascia.be/fasciatherapie/wat-is-fasciatherapie/



**Peter E Levine benadrukt dat wanneer iemand onder hoge stress komt de eerder primitievere delen van ons hersenen (waar ons instinct zich bevindt) het overnemen van ons denken (ratio, neo-cortex) en overgaat in een modus van fight (aanvallen), flight (vluchten) of freeze (bevriezen/blokkeren). Het autonome zenuwstelsel is het orgaan, rechtstreeks verbonden me ons lichaam, dat deze acties en reacties reguleert. Lichamelijke signalen kunnen erop wijzen dat er iets vanbinnen in je nog in 1 van deze 3 reacties is blijven hangen. Om van sporen van trauma af te raken is het dus belangrijk om te werken met lichamelijke signalen. Peter spreekt van 5 elementen die met elkaar verbonden zijn, maar door trauma van elkaar gesplitst worden. Hij noemt de groep van elementen SIBAM (Sensations, images, behaviour, affect, meaning). Trauma verwerken is dus de elementen terug verbinden die met elkaar te maken hebben. De methode die hij heeft ontwikkeld in zijn werk met mensen heet Somatic Experiencing.

https://www.somaticexperiencingbelgium.be/



***Franz Ruppert spreekt bij trauma van een afsplitsing in je persoonlijkheid. Er ontstaat een Traumadeel, een deel overlevingsstrategie, en een gezonde Ik. Hij gelooft sterk dat het gezonde stuk, je ware zelf, nooit verdwijnt, hoe ingrijpend een trauma ook wordt ervaren. Zicht krijgen op wat overlevingsstrategieën zijn en deze onderscheiden van je gezonde Ik is waar zijn hele methode van Iopt (identiteitsgeorienteerde psycho-traumatherapie) op is gebaseerd.

https://iopt.be/